Nieuwe regels bescherming van bomen, kapvergunning en meldingsplicht

  • Home
  • Nieuws
  • Nieuwe regels bescherming van bomen, kapvergunning en meldingsplicht

De gemeente Enschede wil de administratieve lasten voor bewoners en ondernemers verminderen. Daarom zijn tien vergunningen en ontheffingen met ingang van 21 september 2015 vereenvoudigd. Alle informatie hierover leest u op het digitaal loket van de gemeente op www.loket.enschede.nl. De kapvergunning en de regels rond de bescherming van bomen zijn ook onderdeel van deze vereenvoudiging.
 
In dit artikel een korte uitleg over de nieuwe vereenvoudigde regels die gelden bij alle werkzaamheden in, rond of onder bomen en houtopstanden (zoals houtwallen, houtsingels, hakhout en bos) in Enschede.
 
Bescherming van bomen in Enschede
Om het groene karakter en de bomen van Enschede te beschermen zijn een aantal regels opgesteld. Deze regels betekenen bijvoorbeeld dat u niet zomaar een boom of andere houtopstand mag kappen of op andere wijze beschadigen. Daaronder valt bijvoorbeeld ook schade aan een boom door te grote snoei van een boomkroon of beschadiging van wortels.
 
De nieuwe spelregels:
Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de belangrijkste regels rond meldingsplicht en de kapvergunning voor binnen en buiten de bebouwde kom.
 
Binnen de bebouwde kom (grens Boswet):
Binnen de bebouwde kom geldt een meldingsplicht of kapvergunningplicht:
 
  • U heeft een kapvergunning nodig voor bomen en andere houtopstanden die op het “overzicht beschermwaardige bomen” staan. Dit overzicht vindt u op www.enschede.nl/bomen.
     
  • U hoeft alleen een melding te doen voor bomen en andere houtopstanden met een stamomtrek van 100 centimeter of meer op 130 centimeter hoogte (boven maaiveld) die niet op het “overzicht beschermingswaardige bomen” staan.
 
Buiten de bebouwde kom:
Buiten de bebouwde kom heeft u een vergunning nodig voor bomen en andere houtopstanden met een stamomtrek van 100 centimeter of meer op 130 centimeter hoogte. Daarnaast heeft u een vergunning nodig voor het rooien van een houtwal of vellen van een bosperceel. Ook als deze geen bomen of andere houtopstanden bevat met een stamomtrek van 100 centimeter of meer op 130 centimeter hoogte.
 
Website
Naast deze gemeentelijke spelregels geldt er ook landelijke wetgeving rond bomen waar u rekening mee moet houden. Ook gelden er op bovenstaande regels uitzondering en zijn speciale regels voor bijvoorbeeld werkzaamheden in, rond en onder bomen en de boomwortels. Kijk daarom voordat u werkzaamheden in, rond en onder bomen en andere houtopstanden gaat uitvoeren altijd eerst op www.enschede.nl/bomen.
 
Share our website