Geschiedenis van een burgemeester

 Je kunt rustig zeggen dat de Lonnekernaren destijds een burgemeester hebben verdonkeremaand. Van de man die van 1859 tot 1893 leiding gaf aan de toenmalige gemeente,  is geen spoor terug te vinden. Waar ligt überhaupt zijn graf?  
Pruimden ze hem in Lonneker niet omdat hij kleurling was? Maar dan toch wel door koning Willem III boven hen allen aangesteld. De meeste Lonneker burgemeesters kregen een straatnaam, Othmar ten Cate, Eduard Jacobs, Meinardus Stroink...Zo niet Adolf Wilhelm Storm van 's Gravesande (1817-1893). In 1839 had hij nog wel zo’n mooie binnenkomer door een Enschedees deerne op stand te huwen, Juliana Johanna ten Cate, kleindochter van voornoemde Othmar, doopsgezind fabriqueur en vrederechter in de stad. Aan beschermelingen ontbrak het hem niet in zijn leven. 

Nee, de tragiek van Adolf Wilhelm school in de tropen. Vader Cornelis Gerard Storm van ‘s Gravesande (1779, Deventer) beheert plantages in Brits-Guyana, westelijk van Suriname.  In het kustdistrict Demerara trouwt hij Lumea, een zwarte vrouw, nazaat van Afrikaanse slaven. Uit het huwelijk worden drie kinderen geboren, Adolf Wilhelm is de jongste. Als papa in 1825 sterft, neemt zijn zuster, tante Constantia Lumea, gehuwd met baron van Pallandt van Beerse, de donker getinte kinderen mee naar Nederland. Adolf Wilhelm is dan negen jaar. Uit brieven blijkt dat moeder Lumea in 1830 nog op de plantage in der Caraïben woont. Heeft ze haar kroost ooit terug gezien? De drie jongens Storm van ‘s Gravesande groeien op in Salland, waar de Van Pallandts vandaan komen.

De familie van Juliana Johanna ten Cate heeft in Enschede diverse steenfabrieken. Adolf Wilhelm wordt er manager/eigenaar, werkt zich op tot kapitein-commandant van de Enschedese schutterij. In 1862, als de stad is platgebrand en hij al burgemeester van Lonneker is, koopt hij er in de Noord Esmarke nog een steenfabriek bij, Römers Tichelwerk, met bijbehorend buitengoed Römershof, op de plek van het flatcomplex Het Lindenhof. Dat wordt de burgemeestersvilla. Het oogt welvarend maar bij de Storm van ‘s Gravesandes loert de dood op de hoek. Eerst komt dochter Lumea Constantia, 32 jaar oud, te overlijden, daarna zoon Hendrik Jan Cornelis, 45 jaar oud. Binnen 12 uur sterft ook moeder Juliana Johanna, melden droeve advertenties. Adolf Wilhelm volgt een jaar later, 76 jaar oud en nog in functie.
Nog is hij de jaren ervoor als prominent figuur te zien tijdens jachtpartijen in het Lonneker land, prijkt hij in 1892 op een foto bij de opening van de Zweminrichting Van Heek in de stad. Maar dan is het ook afgelopen met de geschiedenis van Lonnekers langstzittende burgemeester.
 
Overlijdensbericht

Een verre nazaat, mevr. L.W. van Leeuwaarde-’s Gravesande Pannekoek uit Spijkenisse, haalt hem in op 29 januari 2000 aan in een ingezonden brief in de Volkskrant. Hoe Adolf Wilhelm Storm van ’s Gravesande destijds toch echt de eerste allochtone burgemeester van Nederland was. 
Maar hier zijn ze hem kats vergeten.

Jan ter Haar,  gepensioneerd journalist Twentsche Courant Tubantia.

 
Share our website