Stichting Lonneker Molen

 

Welkom bij Stichting Lonneker Molen

De Lonneker Molen is in de jaren 1850-1851 gebouwd als beltmolen. Dat klinkt heel gewoon. Toch is de Lonneker Molen een heel bijzondere molen. Uniek zelfs. Want het is in ons land de enige gemetselde molen waarvan de bakstenen romp bedekt is met riet. Hij heeft dat jasje niet zijn hele bestaan gedragen. In 1865 dus 14 jaar na de bouw van de molen werd de bakstenen romp bedekt met een laag riet. De dikke, uit een zuiver natuurproduct vervaardigde vacht, heeft een duidelijk doel: het weren van vocht en voldoet hier uitstekend aan.

Omstreeks 1962 toen de gemeente Enschede de molenvoor Æ’ 1,-- had aangekocht werden de resten van het rietdek verwijderd.
Bij de restauratie van 1995 werd weer een nieuw rietdek op de romp aangebracht.

Historie...
De huidige Lonneker Molen heeft zijn bestaan te danken aan het afbranden van zijn voorganger in 1847. Benjamin Willem Blijdenstein (1780-1857), textielondernemer in Enschede, kocht drie jaar na de brand de verbrande resten van de houten stenderkast en nam tegelijk de molenrechten over van Hendrika Borgerink-Weernink, de weduwe van de laatste eigenaar, Jan Borgerink.

De Vriendenclub van de Lonneker Molen is op initiatief van de Dorpsraad ontstaan en heeft als belangrijkste doel het inzamelen van geld dat aan de molen ten goede komt.
Dat gebeurt door het organiseren van allerlei activiteiten, zoals molenfeesten, pannenkoeken bakken, fietstochten en manifestaties rond de molen.
Voor minimaal € 5,-- per jaar kan een ieder die het behoud van dit prachtige monument ter harte gaat zich donateur van de Lonneker Molen noemen.
De Lonneker Molen is een rijksmonument en eigendom van de gemeente Enschede.
De Stichting Lonneker Molen is de huurder. Zij heeft de verplichting de molen in goede staat te houden, zorgt voor de exploitatie en voert het kleine onderhoud uit.

Zo ziet de molen er van binnen uit
De Lonneker Molen is een beltmolen, ook wel bergmolen genoemd. Om precies te zijn is het een 'ronde stenen bovenkruier met belt'. De belt is opgeworpen rond een extra verdieping van de molen, die voor een flinke verhoging zorgt waarop de eigenlijke molen een plek heeft gekregen.
 
Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de site van de Lonneker Molen.
 
 
 

 
 
 

 
 

 
     

 

Share our website